ażurowe naleśniki
Dziecko w kuchni

Ażurowe naleśniki

Naleśniki można jeść na słodko, na słono czy kwaśno. Proponowaliście dzieciakom ażurowe naleśniki? Ciężko je posmarować dżemem, ale wygląd mają bardzo ciekawy, a dzieci zachwycone! Wykonanie ich jest również nieskomplikowane.

Ciasto na naleśniki musi być dosyć gęste, by nie wyleciało nam go za dużo na patelnię. Możecie skorzystać ze swojego przepisu lub wykorzystać mój.

Przepis:

  • mąka
  • jajo
  • mleko
  • woda
  • odrobina soli
  • cukier
  • olej
Wykonanie:
  • Nie podałam proporcji składników, gdyż dodaję ich „na oko”.
  • Mleko pół na pół z wodą (może być gazowana) i dorzucam pozostałe składniki. Miksuję.
  • Na końcu wlewam olej (na 2 szklanki mąki około 1/4 szklanki oleju). Dokładnie zmiksować.
  • Ciasto musi być o konsystencji gęstej śmietany.
Mając takie ciasto, wzięłam foliowy woreczek, wlałam do niego ciasto. Złapałam tak, by nie było tam powietrza i odcięłam delikatnie jeden róg. Po czym na rozgrzanej patelni zaczęłam tworzyć wzory. Trzeba się spieszyć, by pierwsza polana masa się nie spaliła . Po uzyskaniu złotego koloru odwracałam.
Dzieciaki zachwycone, bo to coś zupełnie innego niż standardowe naleśniki. Jest z nimi trochę zabawy, ale radość dzieci wynagradza to.
Rada: Nie lejcie na dużo ciasta do woreczka, gdyż może okazać się początkowo zbyt rzadkie, więc potrzebna będzie potem mąka.
Rada 2: Jeśli nie wyjdzie Wam na początku, nie zrażajcie się. Mi pierwsze również nie wyszły.
Rada 3: Ograniczcie małe elementy, łatwo się łamią podczas przewracania naleśnika.
Smacznego!
 Więcej przepisów znajdziecie w zakładce Dziecko w kuchni. Polecam Wam również klocki Lego z marchewki!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pełna pasji do nieszablonowej edukacji studentka po 30-stce. Uwielbia inspirować, tworzyć, pomagać, dzielić się wiedzą, a przy tym dobrze się bawić.