Zapiekana bułka z jajkiem i fetą

Czasem, mam ochotę na coś innego, w miarę szybkiego z tego co jest w lodówce. Lubię domowe zapiekanki, więc postanowiłam zrobić zapiekaną kajzerkę  jajkiem, ulubionymi przyprawami i fetą! Jak smakuje?


zapiekana bulka z feta

Wykonanie takiej przekąski na ciepło nie wymaga dużo czasu, ani składników.

Potrzebujemy:
  • bułka - najlepiej dobrze wyrośnięta
  • 2 jajka
  • przyprawy - sól, pieprz, oregano, bazylia - takie które lubimy
  • feta
Wykonanie
  1. Bułkę przekroiłam na pół, wyjęłam z niej miękki środek.
  2. Do każdej połówki wbiłam po 1 jajku.
  3. Lekko posoliłam i oprószyłam pieprzem 
  4. Na jajka położyłam kawałki fety pokrojonej w kostkę. 
  5. Całość posypałam bazylią i oregano. 
  6. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni na 15-20 min pilnując by dół bułek się nie spalił. Można zmniejszyć temperaturę oraz ustawić grzanie na samą górę.
  7. W międzyczasie sprawdzamy czy białko jajka się ścięło, a gęstość żółtka również pilnujemy - ja wolę lekko ścięte i tego pilnowałam.
Dałam zbyt dużą temperaturę i dół mi się przypiekł. Mimo to smak był świetny! Lekko ostrawy od ilości przypraw, feta stała się suchsza i krucha. 

Jak nie lubicie fety może być również żółty ser i inne przyprawy. Szybka kolacja czy przekąska! Pychota! 

Lubicie takie pomysły? Smacznego!




1 opinii

Dziękuję za poświęcony czas. Napisz co sądzisz o tym poście?
Pomóż w rozwoju bloga :)