Gołąb grzywacz - obserwacja ptaka od pisklaka

Napisała - poniedziałek, lipca 11, 2016

Obserwacja ptaków zawsze jest ciekawa. Każdy z nich jest inny, mają inne zwyczaje, inne gniazda, inaczej wygląda ich rozwój. Mieliśmy okazję obserwować jak dorastają gołębie grzywacze. Gdy pierwszy raz je zobaczyliśmy były już sporych rozmiarów, chodź jeszcze w puchu. Oto obserwacje z serii Mały Przyrodnik.


Gołębie grzywacze są to dzikie gołębie, które są sporo większe o sierpówki. Jest to największy ptak gołębiowaty w Polsce.

Upierzenie gołębia grzywacza


Jego pióra maja kolor ciemno-popielaty. Na bokach szyi ma 2 białe plamy, właśnie od nich wzięła się nazwa tych ptaków. Ciemniejsze natomiast  są skrzydła z białymi brzegami. Całość połyskuje na niebiesko-zielono. Oczy ma żółte, a dziób czerwony.

Jak na samicę przystało, jej upierzenie nie mieni się tak jak u samców. Młode przypominają raczej sierpówkę niż grzywacza. Nie mają białych plam i błyszczących piór.

Są szybkie i zwinne. Gdy zrywają się do lotu słychać uderzenia skrzydeł. Jest to gatunek ptaka wędrownego.

Wymiary


Ich waga wynosi około 0,5 kg. Długość ciała waha się między 40-46 cm, a rozpiętość ich skrzydeł dochodzi do 80 cm.

Odżywianie


Żywi się pokarmem roślinnym - ziarnami zbóż, owocami morwy i jagody, buczyny, żołędzie, nasiona traw. W zimie korzysta z warzyw uprawianych przez rolników. Również w pobliżu gospodarstw się osiedla lub w prześwitujących lasach mieszanych 

Rozmnażanie, gniazdo, jaja


Wczesną wiosną samiec pokazuje swoje wdzięki potencjalnej samicy. Gdy jego zaloty zostaną przyjęte rozpoczyna się budowa gniazda. Jest to płaska, niedbała konstrukcja. Same patyki ułożone na kształt płaskiego talerza, o średnicy około 30 cm.

Przyglądając się jak wygląda te gniazdo, byliśmy w szoku że tak duże pisklęta siedzą na tak słabym gnieździe, gdzie porządny wicher mógł to zniszczyć. Na szczęście wytrzymało do końca.

Lęg trwa od kwietnia, a może nawet zakończyć się we wrześniu ( 4 lęgi). Zazwyczaj składają 2 jaja - śnieżnobiałe. Po około 18 dniach następuje wylęg młodych. Oboje rodzice wysiadują jaja.

Karmienie młodych


Wykluwają się ślepe oraz nagie. Czasem są pokryte żółtym lub pomarańczowym puchem. Przez 5 dni młode są karmione specjalną wydzieliną z wola rodziców ( ptasie mleczko). Gdy podrosną same próbują się bronić przez obcymi. Rodzice natomiast odlatują kilka metrów dalej i obserwują sytuację.

Po 3-4 tygodniach opuszczają gniazdo. Latać potrafią po 30 dniach. W tym czasie samiec jeszcze je dokarmia.

Nasze obserwacje


O obecności tych ptaków dowiedzieliśmy się dosyć późno. Młode były już sporych rozmiarów, chodź nada w puchu. Ich dziób względem głowy był ogromny! Trzeba przyznać że nie grzeszyły urodą. 

Gniazdo zbudowały na wiśni na wysokości około 2,5 m. Bardzo słaba konstrukcja. Gdy zobaczyliśmy je pierwszy raz miały jeszcze trochę miejsca w swoim domku, jednak po kilku dniach było go coraz mniej.

Pierwsze zdjęcia zrobiliśmy 12 czerwca. Wtedy wyglądały dokładnie tak. 


Kolejne są z 19 czerwca. Widać zmianę upierzenia. Pojawiły się nowe pióra, ale meszek nadal jest widoczny. Coraz mniej miejsca mają w gnieździe. 

Tuż pod nimi są ostatnie zdjęcia wykonane 26 czerwca. Widać tam już białe pióra na skrzydłach, resztki meszku, wygląd przypominający dorosłego osobnika. Kilka dni później już latały. 

Po wcześniejszych informacjach o gołębiach grzywaczach, szacujemy, że te młody przyszły na świat z początkiem czerwca. W lipcu powinny na świat przyjść kolejne młode. Pewnie to będzie inne miejsce, ale może uda się wypatrzeć je prędzej?


A tak wygląda dorosły osobnik.




Spodobają Ci się również:

1 opinii

Dziękuję za poświęcony czas. Napisz co sądzisz o tym poście?
Pomóż w rozwoju bloga :)