Sposoby na zdrowe przekąski dla dzieci i dorosłych - Iza Kornet

Napisała - sobota, lipca 11, 2015

W zeszłym tygodniu miałam przyjemność uraczyć Was i Wasze dzieci zdrowym śniadaniem. Pierwszy posiłek jest najważniejszy, ale nie tylko nim człowiek żyje. Warto zadbać o to, aby i przekąski miały jakąkolwiek wartość odżywczą i nie były kolejną dokładką do problemów: z próchnicą, z otyłością, z cukrzycą. Jako świadomi rodzice wiecie, jak smutno wyglądają jadłospisy w szkołach i przedszkolach. Są wakacje – dużo wolnego, leniwe dni, można zaszaleć w kuchni. Może czas zaangażować Wasze pociechy w gotowanie? Czym skorupka za młodu nasiąknie… 


zdrowe przekąski


Ciastka koperkowe z daktylami

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki nasion kopru
  • 3 łyżki nasion sezamu
  • pół szklanki pestek słonecznika
  • 3-4 średnie jabłka
  • 1 banan
  • pół szklanki suszonych daktyli
  • 1/3 szklanki oleju
  • opcjonalnie: kilka łyżek cukru

Przygotowujemy ciasto w dwóch miskach:

1. mieszamy składniki suche: mąka, soda, sól, nasiona, pestki, cukier,
2. pokrojone daktyle, pokrojony banan, starte jabłka, olej – miksujemy na gładką masę.


Zawartość obu misek łączymy i mieszamy. Powinna powstać zwarta kula, wilgotna i lepiąca się. Formujemy spłaszczone ciasteczka (niezupełnie cienkie). Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem przez ok. 15 minut w 180 stopniach C.


Domowe paluszki


  • 25 g drożdży
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1,5 szklanki mąki (pszennej, żytniej, razowej lub mieszane)
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¼ szklanki oleju
  • sól morska/himalajska
  • do smaku wedle upodobań: mak, sezam, bazylia, oregano, curry, cząber

Przygotowanie banalnie proste: drożdże rozpuszczamy w mleku (temperatura pokojowa) z cukrem, dolewamy do reszty składników. Mieszamy, ugniatamy ciasto i odstawiamy na ok. 30 minut. Składniki do smaku, czyli zioła lub nasiona dodajemy do ciasta, ponieważ w domowych warunkach często obsypują się z ciasta i większość zostaje na blaszce. Z gotowego ciasta rolujemy paluszki, smarujemy wodą od góry. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach C. 



Przekąski po francusku:

  • na słodko  ciasto francuskie + pokrojone lub starte owoce sezonowe: brzoskwinie, jabłka, ananasy, mango, banany, winogrona,
  • na słono ciasto francuskie z warzywnym farszem.
  • Składniki na farsz warzywny:
  • marchewki
  • zielone części pora
  • pietruszka: natka + korzeń
  • seler: natka + korzeń
  • buraczki 
  • curry, papryka słodka, pieprz biały, sól morska lub himalajska
  • olej do smażenia

Korzenie oraz marchew trzemy na dużych oczkach. Zieleninę drobno siekamy. Buraczki gotujemy, ścieramy lub kroimy i dodajemy do reszty warzyw. Wszystko wrzucamy na patelnię z przyprawami i podsmażamy do miękkości. Ciasto francuskie tniemy na prostokąty o takich wymiarach, aby swobodnie można było zlepić ich boki. Ilość warzyw zależy od ilości paczuszek, które macie zamiar zrobić. Pieczemy zgodnie z przykazaniami na opakowaniu: czyli zazwyczaj ok. 10 minut w temperaturze 200-220 stopni C.



Przekąski stanowią dodatek do dziennego jadłospisu – nie oznacza to jednak, że mają być byle czym. Warto poświęcić na nie kilka chwil w ciągu dnia, aby cieszyć się czymś smacznym, słodkim i zdrowym jednocześnie. Dobrym rozwiązaniem jest zrobienie ciastek lub paluszków na kilka dni (przechowywać w szczelnych pudełkach). Ma to wyjątkowe znaczenie dla dzieci, ponieważ to one są odbiorcami słodkości podczas wakacyjnych wypadów. Moje ulubione połączenie daktyli z koperkiem to świetne rozwiązanie na przemycenie ogromnej ilości składników odżywczych w zwykłym ciastku. Polecane dla niejadków!

Dziękuję za możliwość podzielenia się swoimi inspiracjami i wiedzą. 

Izabela Kornet z The Secret of Healing


Spodobają Ci się również:

2 opinii

  1. Mmmm, podoba mi się przepis na paluszki. Chyba się na nie skuszę, bo jestem fanką wszelkich chrupaków, a niestety trzeba je ograniczać bo uzależniają niesamowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Znów jestem głodna:) Ciekawe przepisy:) Pewnie skorzystam z nich kiedyś

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas. Napisz co sądzisz o tym poście?
Pomóż w rozwoju bloga :)

>