Pomysł na zdrowe śniadanie - bułki makowe i nutella z kaszy jaglanej

Lubimy rozpieszczać najbliższych, lubimy o nich dbać - ale rozpieszczanie w kuchni może skończyć się źle. Jako, że mamy na względzie swoją rodzinę – dzieci, żony i mężów, powinniśmy świadomie wybierać to, co podajemy do stołu. Wiem, że najgorsze bywają śniadania – jedzone w pośpiechu, zrobione z czegokolwiek albo nie zjedzone wcale. Nie zacząć dnia od pełnowartościowego posiłku to ogromny błąd i mało energii dla naszego organizmu. 

bułki makowe
My, jako osoby świadome i dorosłe, jesteśmy w stanie zdecydować się jeść zdrowo, nawet jeśli oznacza to rezygnację z parówek albo gotowych dżemów. A dzieci? Jak sprawić, żeby dziecko zjadło zdrowo, ze smakiem i czasami nawet na słodko? Odpowiadam Wam poniżej: makowe, domowe bułeczki z jaglaną, domową nutellą!

MAKOWE BUŁECZKI (ok. 15 dużych bułek)

  • 1 kg mąki
  • 6 dag drożdży
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 600 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka maku niebieskiego

Drożdże rozpuścić z wodą i cukrem. Mąkę dobrze wymieszać z solą i makiem. Dolać drożdże, przemieszać, dolać oliwy. Wyrabiać delikatnie rękoma. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Formować bułeczki wilgotną dłonią, nie zapominając, że urosną większe. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach C.


DOMOWA JAGLANA NUTELLA

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 łyżki karobu
  • 2 łyżki kakao (prawdziwego, nie instant)
  • 4 łyżki mąki z orzechów włoskich lub jakiekolwiek inne zmielone orzechy w tej samej ilości
  • 6 łyżek cukru brązowego lub innego słodzika wedle uznania

Wsypujemy kaszę do gorącej wody i gotujemy (nie solimy) przez 20 minut. Przesypujemy ją do miski, w której swobodnie będzie można blendować kaszę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Karob i kakao przesiewamy przez sitko i dosypujemy do kaszy. Dodajemy mąki z orzechów oraz cukru. Miksujemy do uzyskania gładkiej, puszystej konsystencji.
Bez wątpienia bułki i nutella w chwili, gdy zostają zrobione w domu – są swoją zdrowszą wersją. Takie szybkie śniadanie można podać zawsze i wszędzie. Jest to danie odpowiednie dla dzieci, które nie tolerują laktozy. Karob możemy pominąć i dodać więcej kakao, lecz jest on dla mnie alternatywą. Tak przygotowaną słodką pastę na kanapki możemy przechowywać w lodówce w słoiku spokojnie do 3 dni (więcej nigdy u mnie nie wytrzymała). Bułki można piec wieczorami na nadchodzący, ciężki poranek. Obiecuję, że dzieci oszaleją, a gdy zapytają Was, czy mogą jeść nutellę łyżeczką – możecie z czystym sumieniem odpowiedzieć, że TAK.





4 opinii

Dziękuję za poświęcony czas. Napisz co sądzisz o tym poście?
Pomóż w rozwoju bloga :)