Makowiec z domową masą makową

Od dawien dawna chciałam zrobić makowiec z prawdziwego zdarzenia. Z masą swojskiego wyrobu, bez zbędnej chemii, gęsty aromatyczny. Wpadł mi w ręce genialny przepis, który przesyłam dalej w świat. Wyszedł przepyszny!


makowiec ze swojską masą makową


Składniki:
  • pół kilograma sparzonego i zmielonego 2-3 razy
  • kostka margaryny
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki miodu
  • aromat migdałowy
Przygotowanie:
  1. Mak sparzyć i zmielić.
  2. Białka ubić na sztywno.
  3. Do metalowej miski/garnka włożyć wszystkie składniki, przemieszać.
  4. Całość ustawić na kąpieli wodnej ( większy garnek z wodą, a na nim miska lub mniejszy garnek by zakrył ten większy. Woda musi stykać się z górnym naczyniem.
  5. Gotujemy przez godzinę, co jakiś czas mieszając.
  6. Dodajemy bakalie.
  7. Po godzinie masa jest gotowa!
Całość kładziemy na gotowym spodzie. U mnie to był biszkopt.  Masa jest pulchna, aromatyczna i idealna!

Smacznego!


5 opinii

  1. ciekawy sposób, zastanawiam się tylko nad tą pianą z białka...przy gotowaniu na parze ona i tak przecież opadnie

    OdpowiedzUsuń
  2. ale dzięki niej masa jest pulchna bardzo

    OdpowiedzUsuń
  3. skoro tak mówisz, to znaczy, że tak jest :) na pewno wypróbuję przepis :)
    buziaki na Nowy Rok :****

    OdpowiedzUsuń
  4. Makowiec nie jest moim ulubionym ciastem ale kawałeczek takie zjeść bym mogła ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię makowiec... ale mimo to, że je się go cały rok to najlepiej smakuje w okresie świątecznym :))
    Jest jeden warunek: musi być wilgotny.
    www.MartynaG.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas. Napisz co sądzisz o tym poście?
Pomóż w rozwoju bloga :)