Drożdżówki z serem

Piątkowe pichcenie! Zapraszam Was do mojej kuchni, gdzie robiliśmy przepyszne drożdżóweczki z serem! Przepis podał mi na Fan Page jeden z fanów -Radek - ten sam od tortilli. Wykonanie jest szybkie, a smak przepyszny!

Z jednej porcji wyjdzie 12 drożdżówek.


Składniki:

  • 2 szklanki maki
  • 35 g masla
  • 25 g swiezych drozdzy
  • 2 zoltka
  • 125 ml cieplego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczka soli


Nadzienie:

  • 400g twarogu
  • 1 żółtko
  • 2 - 4 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy 
Wykonanie:

  1. Zrobiłam rozczyn - drożdże, cukier, 3 łyżki mąki, ciepłe mleko - po wymieszaniu powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na kilka minut odstawiłam w ciepłe miejsce.
  2. Do miski wsypałam mąkę, olej ( zamiast masła), roztrzepane żółtka, sól, mleko i wyrośnięty rozczyn.
  3. Zarobiłam całość na jednolita masę, odstawiłam do wyrośnięcia na 30-40 minut.
  4. W tym czasie zrobiłam nadzienie. Połączyłam wszystkie składniki widelcem na jedną masę.
  5. Gdy ciasto wyrosło, rozwałkowałam ciasto na długi pasek. Im dłuższy tym, więcej drożdżówek wyjdzie. Mój miał około 50 cm. A szerokość około 20 cm. 
  6. Grubość ciasta około 3-4 mm
  7. Na cały placek, rozłożyłam masę serową. 
  8. Zwinęłam w placek rulon. Zwinęłam na 3 razy. 
  9. Pocięłam potem na 12 części i każdą część skręciliśmy w połowie. 
  10. Ułożyliśmy je potem na blaszce. Posmarowaliśmy białkiem i piekliśmy około 15 minut.
  11. Można polać je lukrem, ale i bez tego były przepyszne!
Smacznego!








8 opinii

  1. o drożdżówki wyglądają kusząco :))))
    smacznego weekendu buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie. Miłego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale rarytas!!!! jezu jak lubię tylko piec nie umiem (((

    OdpowiedzUsuń
  4. mniammmm oj zjadłabym, zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W jakiej temperaturze?

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas. Napisz co sądzisz o tym poście?
Pomóż w rozwoju bloga :)