Bułeczki i paluchy solone

Napisała - piątek, października 24, 2014

Kanapki to podstawa w domu. Zawsze problem mamy co zrobić do jedzenia więc pada na kanapki. I znów to samo! Dlatego czasem coś trzeba zmienić. Domowe, pachnące pieczywo. Mniami! Zapraszam na bułeczki!

Przepis to typowe ciasto drożdżowe. W rzeczywistości jest bardzo proste a do tego jest świetną bazą na ciasta, pączki, bułeczki, chleby.



Przepis:

  • 2 szklanki mąki
  • 1-2 płaskie łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • szklanka wody
  • szklanka mleka
  • 30 g drożdży
  • 1 jajo
  • 30 ml oleju
  1. Zrobiłam rozczyn - drożdże, cukier, 2 łyżki mąki i ciepłe mleko. Łyżką całość mieszałam aż uzyskałam gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.
  2. W średniej misce, wsypałam mąkę, sól, olej, roztrzepane jajo, wyrośnięty rozczyn, mleko i wodę. 
  3. Gdy ciasto będzie za rzadkie dosypać trzeba mąki, a gdy za ścisłe dolać odrobinę wody.
  4. Kilka minut wyrabiałam by napowietrzyć ciasto, by stało się pulchne i jędrne.
  5. Odstawiłam do wyrośnięcia na 30-40 minut,
  6. Gdy wyrosło wyłożyłam na stół, zagniotłam jeszcze raz i podzieliłam ciasto na małe kulki. Ułożyłam na blaszce na 5 minut by wyrosły. Ponacinałam tępą częścią noża. 
  7. Posmarowałam 
  8. Z ciasta zrobiliśmy też paluchy. Adaś rozwałkowywał kawałek ciasta rączkami na długość blachy. Posypaliśmy sola i do piekarnika na 10-15 minut, w temperaturze 190 stopni.




Smacznego!

Ps. paluchy wyszły bomba! Chrupkie, pyszne i lekko słone.

Spodobają Ci się również:

3 opinii

Dziękuję za poświęcony czas. Napisz co sądzisz o tym poście?
Pomóż w rozwoju bloga :)

>