Ciasto dyniowe

Napisała - piątek, września 19, 2014

Sezon dyniowy! Pyszna jest, smaczna i zdrowa. Tak rzadko mam okazję coś z niej zrobić. Można z niej zrobić na prawdę dużo. U mnie jednak najlepiej i najszybciej wychodzi ciasto! Postanowiłam zrobić z innego przepisu. Padło na przepis z bloga Kwestia Smaku.


Odrobinę zmodyfikowałam oryginalny przepis. Ciasto też zrobiłam na dużą blachę, z podwójnej porcji.

Składniki:

• 2 jajka
• 1 szklanka cukru
• 150 ml oleju roślinnego
• 200 g startej na tarce surowej dyni
• 100 g orzechów włoskich zmiksowanych w blenderze
• 200 g mąki pszennej
• 2 łyżeczka sody
• szczypta soli
  1. Dynię umyłam, umyłam, obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.

  2. Jajka ubijać na puszystą masę wraz z cukrem. Następnie dolewamy powoli olej
  3. Odkładamy mikser i mieszamy łyżką, dodając starte orzechy i dynię


  4. Mieszamy delikatnie całość łyżką
  5. Dodajemy mąkę z sodą i mieszamy by nie było widać suchej mąki
  6. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia



  7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni przez około godzinę aż patyk będzie suchy

Ciasto jest bardzo mokre, ciężkawe i może długo stać. Do tego jest pyszne! Dyni nie czuć, tyko delikatnie orzechy włoskie. 

Resztę dyni starłam i zamroziłam. Będzie na inne ciasto z dynią oraz na bułeczki.

ps macie inne przepisy, sprawdzone na ciasta z dynią? Podzielcie się.

Smacznego!

Spodobają Ci się również:

2 opinii

  1. Nie jadłam chyba nigdy ciasta dyniowego, ale kompot z dyni lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Weronika Zuzanna19 wrz 2014, 22:26:00

    Nigdy nie mogłam się zebrać na upieczenia ciasta dyniowego, a teraz mam już przepis ^^

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas. Napisz co sądzisz o tym poście?
Pomóż w rozwoju bloga :)