Pizza Calzone

Napisała - piątek, maja 16, 2014

Uwielbiamy pizzę. Najzdrowsza jest ta domowa, więc czasem sobie taką robimy.W czeluściach internetu znalazłam piękną pizzę Calzone. Na blogu "W kuchni Moniki" prezentuje się pysznie. Moja wyszła też dobra, ale z jednym małym ale. Pizza pieróg - ciekawa alternatywa zwykłej pizzy.



No właśnie wygląda jak placek. Mimo to wyszła na prawdę dobra. Miała być z kurczakiem, tylko zapomniałam go przygotować. Zdarza się :)

Przepis to typowe ciasto na pizzę:

  • pół kilograma mąki
  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • szklanka mleka
  • dodatki wedle uznania
  1. Robimy rozczyn z drożdży, odrobiny mleka, mąki i łyżki cukru. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Do miski wsypałam mąkę, rozczyn, sól, mleko i dobrze wyrobiłam. Odstawiłam na 45 min do wyrośnięcia. 
  3. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze części. 4-5 kulek. 
  4. Z kulki zrobiłam placek rozsmarowałam sos pomidorowy, na połowie ułożyłam dodatki i złożyłam na pól.
  5. Dobrze skleiłam boki by nic nie wyleciało.
  6. Ułożyć na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec aż się skórka zarumieni. Średni czas to około 20 min. 
Moja wyszła płaska bo za duży placek miałam w stosunku do dodatków. Jednak okazało się że była pyszna! Powstała w tym czasie duża blacha pizzy i mała pizzerinka dla Adasia. Jednak zajadał się pizzą-pierogiem :)





Smacznego!

Spodobają Ci się również:

8 opinii

  1. Nigdy takiego czegoś nie jadłam, ale może skosztuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba upiekę taką :) wygląda tak, że całą dietę weźmie w łeb :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie. Też uwielbiamy taką domowa pizzę. A ile jest zabawy przy jej pieczeniu. Poczęstujemy naszą pizzą http://maniamamowania.pl/wspolne-gotowanie-domowa-pizza/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale narobiłaś mi smaka tą pizzą

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robię pizzowego pieroga za każdym razem, kiedy zostaje mi surówka z obiadu a nie mamy ochoty znowu na ziemniaki - wtedy do środka usmażony kurak, surówka i sos i jest prawie jak kebab ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Podsunę dnia pewnego przepis mojemu narzeczonemu ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. My też dzisiaj pizzę robiliśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Blacha Perforowana11 sie 2014, 22:38:00

    Perforowane
    blachy Andritz Fiedler – jakość, dokładność, tradycja. Jesteśmy oficjalnym
    przedstawicielem na środkową i wschodnią Europę firmy Andritz Fiedler GmbH,
    producenta blach perforowanych.

    http://www.blacha-perforowana.eu/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas. Napisz co sądzisz o tym poście?
Pomóż w rozwoju bloga :)

>