Buchty cynamonowe z jabłkiem

Napisała - piątek, maja 09, 2014

Przeglądając kiedyś strony na Facebooku, wpadłam na przepis na słodkie buchty. Uwielbiamy cynamon, jabłka więc nie czekaliśmy długo. Pierwsza próba wyszła średnio, ale dlaczego o tym później. Mimo to było smacznie! Przepis pochodzi z bloga Symfonia Smaków.

Na zdjęciu powyżej są tuż przed pieczeniem. A na ta blaszkę zrobiłam z półtorej porcji ciasto.


Składniki
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 500 g mąki pszennej
  • 1,25 szklanki ciepłego mleka
  • 80 g cukru 
  • pół obranego, dużego jabłka odmiany dość kwaśnej 
  • 25 g rozpuszczonego, ostudzonego margaryny
  •  1 łyżka zimnego masła + odrobina mąki do posmarowania i oprószenia formy
  • cynamon do obtoczenia
  1. Robimy rozczyn - drożdże kruszmy, dodajemy 2-3 łyżeczki cukru, ciepłe mleko i 2 łyżki mąki. Mieszamy. Regulujemy mlekiem by uzyskać konsystencję gęstej śmietany i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, wyrośnięty rozczyn mieszamy. Dolewamy mleko by wyregulować gęstość.
  3. Ciasto wyrabiamy łyżką, następnie dłońmi. Ciasto musi być delikatne i elastyczne.
  4. Odstawiamy do wyrośnięcia. na około 45-60 minut.
  5. Po tym czasie dzielimy ciasto na mniejsze części. Formujemy kulki, otaczamy w rozpuszczonej margarynie, w cynamonem i kładziemy na wysmarowanej blaszce ( tłuszczem i wysypanej bułką tartą)
  6. W każdą bułkę wciskamy kawałek jabłka. 
  7. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut.
  8. Pieczemy w temp 180 stopni przez około 20 min z termoobiegiem.
A w praktyce wyglądało to tak...












A czemu na początku napisałam że Nam trochę nie wyszły?

Z wierzchu  się trochę spiekły. W smaku były fajne, delikatne, chodź lekko "ociężałe". Na drugi dzień już nie były do zjedzenia bo zrobiły się za twarde, a nie powinny. Gdy były ciepłe nawet Tata-Mąż wcinał, to znaczy że musiały być dobre :))

Kolejna próba na pewno będzie! 

Smacznego!

Spodobają Ci się również:

7 opinii

  1. eeeeeeeeeech, kiedy ja będę mogła jeść takie frykasy... :(

    OdpowiedzUsuń
  2. no no pomocnik był to i wypieki się ładne udały :-)
    przyjemnego weekendu

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomocnik- Adaś jak zawsze na posterunku!!! Wyglądają pysznie i do tego jabłko cynamon .. mniamsiuuuu.
    Buziaki Agakru1

    OdpowiedzUsuń
  4. chyba musze upiec takie buchty :) tylko skąd pomocnika wezmę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. raaj!!!!! chcę zjeśc ; D zaraz będę ; D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas. Napisz co sądzisz o tym poście?
Pomóż w rozwoju bloga :)

>