Chruściki vel faworki

Napisała - piątek, marca 07, 2014

Nie dawno był Tłusty Czwartek i pączki a potem przyszedł czas na faworki. Moja mama robi wybitne! Moje też wyszły dobre, ale dojdę do wprawy i wyjdą takie tak samo dobre. Nawet Tata wcinał jak szalony! Przepis pochodzi z bloga Megi Show. Szybkie i pyszne!
Zrobiłam z potrójnej porcji. A pojedyncza wygląda tak.

Składniki:

- szklanka mąki
- 1 jajko
- 3 żółtka
- cukier 1/3 szklanki

1. Jajko, żółtka i cukier ubiłam na puszystą masę.
2. Wlałam masę do mąki i wyrabiałam na jednolitą masę.
3. Rozwałkowałam ciasto na jakieś 1-2 mm.
4. Cięłam paski o szerokości 4 cm.
5. Każdy pasek cięłam na krótsze kawałki a po środku dziurka do przewinięcia ciasta.
6. Smażyłam na głębokim tłuszczu, na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
7. Obsuszyłam na ręczniku papierowym i posypałam cukrem pudrem.

A w praktyce wygląda to tak.






Trochę za grube ciasto miałam i za mało wyrobione. Mimo to ładne wyrosły i były pyszne! Jeśli spodziewacie się gości, w kilka minut będziecie mieli pyszne słodkości. 

Smacznego!

Spodobają Ci się również:

7 opinii

Dziękuję za poświęcony czas. Napisz co sądzisz o tym poście?
Pomóż w rozwoju bloga :)