Pszenny chlebek

Napisała - sobota, stycznia 25, 2014

Uwielbiam domowe pieczywo. Tylko rzadko go robią. Bardzo rzadko, bo chleb robiłam drugi raz dopiero. Upss... Po tym chlebie Adaś stwierdził że nie będziemy kupować chleba tylko będę piec! Ok, tylko bankrutem zostanę na rzecz prądu :) Jednak taki domowy wypiek to całkiem co innego niż kupne. 
Chleb piecze się krótko, bo około 40 plus czas rośnięcia. Mimo to mało z nim roboty jest. Warto poświęcić chwilę i zrobić taki pyszny prosty chleb. 
Szukałam przepisu na pyszny, prosty chleb. Taki znalazłam na blogu Doroty (Moje Wypieki). Zrobiłam mini modyfikację odnośnie drożdży oraz wyrastania.









Co potrzeba?

- 70 dag mąki
- łyżka cukru
- 25 g miękkiego masła ( dałam margarynę)
- 5 dag drożdży
- 150 ml mleka ciepłego
- 300 ml wody


  1. Z drożdży zrobiłam rozczyn. Drożdże i cukier roztarłam aż się rozpłynęły. 2 łyżki mąki i mleko do ustalenia gęstości. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiłam by wyrosło.
  2. Do dużej miski wsypałam suche składniki, masło, rozczyn, mleko i wodę i ręką dobrze wyrobiłam. Trochę trzeba się pomęczyć by ciasto dobrze było wyrobione. 
  3. Odstawiłam na grzejnik, by wyrosło co najmniej 2 razy większe. Trzeba uważać by ciasta nie zaparzyć. Mi rosło jakieś 30 min. 
  4. Trzepnęłam pięścią, wyrobiłam kilka minut i znów na grzejnik.  ( Teraz powinnam uformować bochenek na blaszce, zapomniałam).
  5. Wyrastało znów jakieś 30 min. Uformowałam bochenek na blaszce, podsypując mąką. Wierzch nacięłam nożem i do pieca.
  6. Początkowo w temp 230 stopni około 10-12, potem około 25 min w temp 200 stopni.
  7. Upieczony chleb wyda głuchy odgłos pukając w jego spód. 
  8. Studzić na kratce.
Adaś podjadał już prędzej skubiąc z boku. Trochę mi pękł ale i tak jest pyszny. Tylko skórka nie zrobiła się chrupiąca :/ A tak wygląda tuż po wyjęciu.







Chleb wyszedł pulchny, miękki w środku, idealny do kanapeczek :) Wyszedł na prawdę duży! Ułożyłam na blaszce go w poprzek inaczej by miał za ciasno ( blacha od piekarnika)

Smacznego! 

Spodobają Ci się również:

5 opinii

  1. Ależ pyszny wyszedł. Wygląda, jak ten ze sklepu!

    OdpowiedzUsuń
  2. od dawna kusi mnie zrobienie własnego pachnącego chleba, cieszę się, że przepis wypróbowany i można zgapić ;)) pozdrawiam i chyba się zmotywuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam jeszcze jeden przepis. Tamten jest bardziej wilgotny w środku. Oba są równie pyszne :)

      Usuń

Dziękuję za poświęcony czas. Napisz co sądzisz o tym poście?
Pomóż w rozwoju bloga :)