Cacppucino - nie kawa a ciasto

Napisała - piątek, grudnia 06, 2013

Uwielbiam domowe wypieki. Ostatnio były Andrzejki, więc ciacho zrobiłam dla teścia. Adaś ograniczył się do robienia biszkoptu i wyżerania budyniu. Przepis mam od ładnych paru lat. Ciasto jest pyszne! Bierzcie kartkę i długopis i piszcie :)



Ciasto składa się z 3 części :

- biszkopt
- masa budyniowa
- masa cappuccino

BISZKOPT

Zrobiliśmy tak prosto, najprościej.

- jajka 4 sztuki
- mąka pszenna  12 dag
- cukier 12 dag
- pół łyżeczki proszku do pieczenia

Całe jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Gdy stanie się jasna pi zwiększy swoją objętość przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy około 15 min.

MASA BUDYNIOWA

- 2 budynie śmietankowe
- 1,5 szklanki mleka
- łyżka cukru
- pół kostki margaryny

Szklankę mleka gotujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie. Gdy mleko się zagotuje wlewamy budynie.

Gotowy budyń studzimy, a w tym czasie ubijamy margarynę na puszystą masę.

Gdy budyń będzie zimny łączymy go z margaryną. Ostrożnie by się nie zważyło. Masę budyniową wykładamy na przestudzony biszkopt i chowamy do lodówki.

MASA CAPPUCCINO

- opakowanie cappuccino - użyłam Gellwe o smaku czekoladowym
- szklanka mleka
- 2 opakowania Śnieżki - ja miałam tylko jedno więc masy było mniej potem
- łyżka żelatyny
- 100 ml wody ( do rozpuszczenia żelatyny) - miałam Gellwe

Mleko gotujemy rozpuszczamy w nim kawę i dobrze mieszamy. Studzimy.
Do zimnej kawy wsypujemy Śnieżki i miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml zimnej wody. Gdy będzie letnia wlewamy do masy kawowej i ubijamy chwilę. Wylewamy na ciasto i chowamy do lodówki.

Masa kawowa jest delikatna i pulchna. Biszkopt można lekko nasiączyć, by nie był taki suchy.






Spodobają Ci się również:

8 opinii

  1. Ja kilkanaście lat temu dostałam od koleżanki ( jeszcze jak byłam nastolatką ) przepis na takie ciasto. Inaczej się robi. Biszkopt nasącza się kawą cappuccino a masę robi się na bazie żółtek ubijanych na parze i mleka w proszku, serka waniliowego homogenizowanego (nie danio!). Jest tak rewelacyjne! I chociaż przepis już "stary jak świat" to to ciasto zawsze na święta w moim rodzinnym domu być musi :) Ten chętnie też wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ja poproszę o przepis, koniecznie!

      Usuń
    2. Już wysłany :)

      Usuń
  2. kawy nie lubię więc musiałabym podmienić masę na inną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja kawę uwielbiam i ciacho na bank trafiłoby w moje podniebienie. Tak czuję, ze bym się nie oparła chociaż ja z tych, co słodyczy jedzą mało

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne, zwłaszcza ta masa cappuccino

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nigdy nie jadłam takiego ciacha:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas. Napisz co sądzisz o tym poście?
Pomóż w rozwoju bloga :)

>