Kokosanki

Uwielbiamy ciastka! Uwielbiamy razem gotować, piec i kucharować. Ostatnio padło na ciasteczka z orzechami i kokosami. Kokosa użyliśmy świeżego. Adaś wypatrzył w sklepie i kupiliśmy. Okazało się że smak jest inny niż np we wiórkach ;) No to starłam je na tarce i mogliśmy zaczynać.

Zainspirowała Nas Kruszynka ;)

Zrobiliśmy proste ciasto kruche. W misce mieszamy:

- 1 1/3 szklanki mąka 
- masło/margaryna
- łyżeczka proszku do pieczenia ( my mieliśmy Gellwe)
- kokos
- 2 żółtka
- 1/5 szklanki cukru

Zaczynamy?

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło. Łapkami zagniatamy ciasto. Robi Nam się coś a'la kruszonka. 

Dodajemy, cukier, żółtka oraz proszek do pieczenia i dalej zagniatamy.


W końcu nasze ciacho jest prawie gotowe. Dodajemy kokos i zagniatamy aż masa będzie gładka.


Ciasto się pięknie rozwałkowuje. Jest tłuste od kokosa. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 mm. 
Wycinamy ciasteczka foremkami lub formujemy kulki i je rozpłaszczamy ręką.


Pieczemy je w temp 180 stopni, około 15 min.

Kokos ciemnieje i jest brązowy potem, ale smakują super!

Zrobiliśmy jeszcze z orzechami ( włoskie, zmielone) Są ciemniejsze niż 


Tak wyglądają po upieczeniu. Tu akurat orzechowe. Kokosowym nie zdążyłam zrobić :)


Smacznego!


Podziel się:

12 komentarzy :

  1. mówisz,że kokosowe szybciej wylądowały w gardłach? :))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze mieć takiego pomocnika w kuchni :) A kokosanki mogą być alternatywą dla pierniczków, tylko wątpi w to, że długo powisiałyby na choince. Sama z przyjemnością skorzystam z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobrze! Mogą być mogą. Dasz kakao i będą ciemne :)

      Usuń
  3. Uwielbiam wszystko co kokosowe :D

    OdpowiedzUsuń
  4. to już pod listopadowy warsztat?
    wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas. Napisz co sądzisz o tym poście?
Pomóż w rozwoju bloga :)

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template