Szarlotka vel Jabłecznik

Napisała - czwartek, października 24, 2013

Połączenie jabłek z biszkoptem musi być pyszne! Jak zrobić szarlotkę vel jabłecznik z pysznymi, domowymi prażonymi jabłkami? Bardzo prosto. Z tym przepisem to musi się udać! Przygotujcie listę zakupów i pieczcie razem ze mną.



Biszkopt idealny



Jest taka zasada na 1 jajko dajemy 3 dag mąki i 3 dag cukru. 

Zawsze się tego trzymam. Robiłam biszkopt z 6 jaj w tortownicy. Więc po 18 dag mąki i cukru. 

  1. Jajko całe ubiłam z cukrem na jasną masę, aż zaczęła się robić gęsta. 
  2. Dosypywałam po trochu mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając. 
  3. Tortownica wyłożona papierem, a boki tłuszczem i obsypane bułką tartą.
  4. Pieczemy na złoty kolor w temp. 180 stopni. 
  5. Gdy wystygł przekroiłam do na pół.


Przygotowanie jabłek


  1. Jabłka umyłam, obrałam i pokroiłam na małe kawałki.
  2. Wrzuciłam do garnka, wlałam wodę, cukier do smaku i dusiłam pod przykryciem. 
  3. Gdy jabłka były miękkie, lekko rozgotowane, wsypałam galaretkę. Mieszałam by się rozpuściła.
  4. Masa musi być zimna, by móc ją położyć na cieście. Moja była lekko ciepła i ciasto wchłonęło trochę galaretki.

Ilość jabłek?


Miałam około 1 kg. Na to 1 galaretka w zupełności wystarczyła. Najlepsza będzie agrestowa lub cytrynowa. Miałam truskawkową i też było ok. Na wierzch cukier puder i gotowe. 


Smacznego! 

Spodobają Ci się również:

9 opinii

  1. bardzo apetycznie i zachęcająco :) mogę kawałek? :)
    jeszcze raz: miliona lat w szczęściu i miłości :*****

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana, takiej wersji jabłecznika jeszcze nie jadłam.
    I chyba przebiła nawet najlepszy tort, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  3. Och jaka apetyczna. Narobiłaś mi takiej ochoty na szarlotkę, że juto zabieram się do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A mi jakoś umknęło, że świętowałaś. Wszystkiego dobrego!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi smaku narobiłaś, pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jabłeczniki i serniki uwielbiam najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm uwielbiam:), aż mi się jeść zachciało:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas. Napisz co sądzisz o tym poście?
Pomóż w rozwoju bloga :)