Lipne ciasto czy ciasto z lipą?

Napisała - sobota, września 28, 2013

Jak wczoraj Karolina napisała że robiła ciasto z lipą, musiałam poznać przepis! Tak żałuję że nie mam herbaty z lipy w domu. Wygląda super i pewnie tak też smakuje! Zobaczcie sami. 

Przepis jest bardzo prosty!
Nie czekajcie tylko róbcie i zdajcie mi relacje ;)

Zalać torebkę herbaty lipowej wrzątkiem (pół szklanki), przykryć, odstawić na 10-15 minut.
Do miski przesiać 2 szklanki mąki, 10-15 g  proszku do pieczenia ( proszku na pól kg mąki)
Do mąki dodać szklankę cukru i półtora łyżki przyprawy do piernika oraz 2 jajka. 
Dolać herbatkę i zmiksować na jednolitą masę. 
Przelać do tortownicy (średnica 24cm mi wychodzi), piec w 180st przez 40-45 minut bez termoobiegu.

Wersja bogatsza :)

Dodaję mielone migdały w ilości 1/3 szklanki oraz skórkę startą z jednej cytrynki. 
Dolewam też 2-3 łyżki oleju, bo inaczej ciasto jest dla mnie zbyt suche.  

Nie wiem jak Wy, ale ja się obśliniłam  ;)

Spodobają Ci się również:

15 opinii

  1. nie mam lipy yyyy chyba Jaska wyślę na zakupy :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam od razu do apteki! W sklepach mąż mój się naszukał kilkakrotnie... bez skutku mimo regałów pełnych herbat. Mięta, kora dębu, rumianki, meliski, a lipy brak... W aptece poratują! :D

      Usuń
  2. Wyprobuje na bank!!! Pozdrawiam agakru1

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja po herbatkę już byłam. Teraz Lolek bierze się za ciasto. Później damy znać, jak wyszło :D

    A ja robię dżemik z cukinii :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wyszło przepyszne. Jak tak dalej pójdzie to do wieczora nic nie zostanie ha ha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czemu ja nie mam herbaty z lipy! wrr ;)

      Usuń
    2. To zapraszam do nas na ciasto.
      Tylko musisz się spieszyć, bo do wieczora chłopcy wszystko opracują.
      Ja po trosze hi hi

      Usuń
  5. Ale narobiłaś mi smaka... a ja na diecie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pocieszenie ci powiem ze też muszę obejść się smakiem :(

      Usuń
  6. Najlepsze w tym cieście jest to, że szybko się je robi i szybko piecze.

    Najlepsze jest jednak to, że ekspresowo znika he he

    OdpowiedzUsuń
  7. Intrygujący przepis .... pierwsze słyszę o połączeniu ciasta z lipa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nieźle też pierwszy raz słyszę o takim cieście i jestem bardzo ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas. Napisz co sądzisz o tym poście?
Pomóż w rozwoju bloga :)

>