Domowy przecier pomidorowy

Napisała - piątek, sierpnia 23, 2013

Uwielbiam pomidorową zupę z dodatkiem własnego przecieru. Zupełnie inny smak niż z samego koncentratu. Tym bardziej że mamy swoje pomidory z folii. Uzbierały się 2 miseczki takie spore i co z nimi zrobić? Połowę umyliśmy, do blendera aż powstał sok. A potem...



Wystarczy doprawić i gotowe ;) 

No prawie bo najpierw musimy je trochę pogotować. Niech sobie woda spokojnie odparuje trochę. Co jakiś czas mieszamy.



Gdy zgęstnieje doprawiłam sola i cukrem. To tak na oko. Trzeba smakować i już. Adaś do szklanki sobie wlewał i pił ;) 

Gorący przecier wlałam do słoiczków i od razu zakręciłam. Dnem do góry aż wystygły.

Można dla pewności za pasteryzować kilka minut.

Zupa z dodatkiem takiego przecieru o niebo lepsza!

Kolor różowy bo z malinówek. 

Polecam, bo nie tylko do zup możecie je użyć, a dzieciaki chętnie pomogą ;)



Spodobają Ci się również:

3 opinii

  1. ja też pomalutku robię przeciery do słoików :) wspaniała sprawa zimą :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas. Napisz co sądzisz o tym poście?
Pomóż w rozwoju bloga :)

>