Domowy chleb - prosty, szybki smaczny!

Napisała - piątek, sierpnia 30, 2013

Kto z Nas nie lubi domowego pieczywa. Pachnące, świeże bułeczki czy chleb smakują o niebo lepiej niż te sklepowe. Tak, tylko to czasochłonne, masa pracy, a bochenek pójdzie z mig i nie ma. Co powiecie na chleb, który robi się dobrą godzinę? Robiłam go 2 razy. Za każdym razem wyszedł pyszny i zrobienie go zajmuje kilka minut.

Przepis znalazłam na blogu Tomka, z bloga Zajadam.pl. Szybko czytam co potrzeba. Aha! Kupić drożdże i można działać! Adaś wyrabiał ciasto, łapki upaćkane, ciasto pięknie wyrobione (!!) , a po upieczeniu... Niebo w gębie!


Także nie ma na co czekać tylko robimy listę potrzebnych składników na chleb i robimy.

Pojedyncza porcja:

  • 0,5 kg mąki
  • 50 dag drożdży świeżych ( u Tomka były suszone)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli płaskie
  • otręby – nie żałowałam
  • 400 ml wody
  • bułka tarta i tłuszcz do blaszki

No to zaczynamy.

Rozczyn

Kruszymy drożdże do miseczki. Dodajemy cukier, trochę wody i mieszamy. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło.

Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn, wodę, sól, otręby i mieszamy, wyrabiamy na jednolitą masę.

Kilka minut wyrabiania i gotowe.

Adaś chętnie tu pomagał. Sam wsypywał składniki, wyrabiał ciasto a potem podglądał jak rośnie.
Nie obyło się inwencji twórczej ;) Buźki na mące super sprawa! Rozwija kreatywność, pomysłowość, wzmaga sensorykę.


No to ciasto rośnie. Owinęliśmy ręcznikiem by miało ciepło. Po pół godzinie super urosło i mogliśmy przełożyć je do blaszki. Tam jeszcze kilka minut rosło i wstawiliśmy do piekarnika.



Nagrzaliśmy go do 200 stopni i piekliśmy około godziny. Gdy skórka zrobiła się ciemna, chrupiąca wystawiliśmy go. Wyjęty z blaszki stygł na kratce z mikrofali.


A potem ostrym nożem kroimy, masełko, pomidor i pycha!
Czy może coś być lepszego? Swojski chleb, swojski pomidorek. Mniami!




A jak dziecko się z to zaangażuje nie tylko będzie pyszny chleb, a także wspólnie spędzony czas.

Przyjemne z pożytecznym. Smacznego!

Spodobają Ci się również:

12 opinii

  1. Muszę spróbować! Wygląda pysznie.

    U mnie też znajdziesz kilka przepisów w zakładce "gotujemy":-)

    szpilkawnude.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. No jasne, nie ma to jak narobić smaku :D Piękny chlebek i bardzo dokładny instruktaż :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wyśmienicie :) może i ja się kiedyś upiekę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No kochana, leć na zakupy i zaserwuj mężowi ;)

      Usuń
  4. Poproszę jutro na śniadanko kanapeczkę z tym chlebem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki domowy chleb to dopiero musi mieć smak:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas. Napisz co sądzisz o tym poście?
Pomóż w rozwoju bloga :)

>