Buraczki - idealne na zimę i nie tylko

Napisała - piątek, sierpnia 16, 2013

Jak się ma własny ogródek to są różne warzywa. My uwielbiamy zaprawiać ogórki i buraczki. O ogórkach już było KISZONE i SAŁATKA, a później będzie jeszcze jeden przepis na ogórki. Tym razem chciałam Was zachęcić byście zrobili buraczki. Czasochłonne, ale ile lepsze niż sklepowe z chemicznymi dodatkami.



Lista:

- buraki 3 kg
- 3-4 średnie cebule
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki cukru
- płaska łyżka soli
- 1/2 litra wody



  • Buraki gotujemy do miękkości, studzimy i obieramy. Ścieramy na tarce lub w maszynce jak Adaś.
  • Cebule też mielimy. My ją zblenderowaliśmy na miazgę.
  • Wrzucamy do garnka i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy co jakiś czas. 
  • Gotujemy jakieś 10 minut i do słoików.
  • Pasteryzujemy 20 min od zagotowania wody. Potem dnem do góry i gotowe.


Można dodać paprykę, ale my nie mieliśmy są wiec bez.  My jemy zimne, ale można jeść na ciepło, przesmażone.  Pod każdą postacią są pyszne!

Spodobają Ci się również:

4 opinii

  1. Przepysznie wyglądają, choć ja nie lubię;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubimy takie buraczki, u nas najczęściej z papryką, ale bez też są pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas. Napisz co sądzisz o tym poście?
Pomóż w rozwoju bloga :)