Ciasto ucierane z wiśniami

Napisała - piątek, lipca 12, 2013

 Ostatnio szukała prostego ciasta ucieranego. Tak żeby szybko je zrobić, było pyszne i nie wymagało dużo pracy. I tu z  pomocą przyszła pewna Ania z bloga Herbata ze szklanki. No Kochana ukłony! Robiłam 3 ciasta w jednym tygodniu! Jedno pojechało do mamy i poszło migiem. Razem z pieczeniem zajęło mi jakieś 50 min.


Tu akurat wiśnie ale można użyć każdego owocu.

Leci już Wam ślinka ;)



Potrzebne są:

6 jaj
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia




  1. Biała ubijamy na pianę. Gdy będzie sztywna dodajemy cukier i i cukier waniliowy.
  2. Jeszcze chwilę ubijamy aż pojawią się pęcherzyki.
  3. Dodajemy powoli żółtka i ubijamy aż pokażą się bąble.
  4. Dolewamy olej rzepakowy ( najzdrowszy olej) i ubijamy do bąbli
  5. Porzucamy mikser i w łapki bierzemy łyżkę. Teraz będziemy tylko nią mieszać.
  6. Powoli dosypujemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy na gładką masę.
  7. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam ciasto.
  8. Ułożyłam gęsto wiśnie.
  9. Najpierw obsypałam wierzch ciasta mąką by owoce się nie utopiły.
  10. Piekłam około 30-35 minut w temp 200 stopni.









 A do tego kompot z własnych wiśni! Mega deser!

Ciasto nie jest suche, jest miękkie, wilgotne i smakuje wybornie!


Używałam oleju przesłanego do testów od Pokochaj Olej Rzepakowy.

Przyznać się kto będzie robił? ;)

Spodobają Ci się również:

5 opinii

  1. Cieszę się że wyszło:). U nas ten przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie:). I najfajniejsze jest to, że za każdym raze można używać innych owoców.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę przepisać. Jeszcze trochę i pogubię się w tych wszystkich ciastach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię ciasta z wiśniami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sprawdzę zaraz jutro , wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas. Napisz co sądzisz o tym poście?
Pomóż w rozwoju bloga :)