Domowe mazurki wielkanocne

Napisała - piątek, marca 29, 2013

Ostatni raz mazurka robiłam w szkole średniej. Czas było sobie przypomnieć co nie co ;) Nie wyszły takie jak trzeba, ale dekorowanie dało dużo frajdy. A wykonanie jest na prawdę proste. Także zbieramy ci potrzeba i zaczynamy się do pracy.



Musimy  mieć spód do mazurka czyli robimy kruche ciasto.


  • 30 dag mąki
  • 20 dag margaryny
  • 3 jaja
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

  1. Margarynę siekamy z mąką aż margaryna będzie miała wielkość groszku.
  2. Dodajemy proszek do pieczenia
  3. Jajka i cukier ubijamy na puszysta masę.
  4. Masę wlewamy do mąki i zagniatamy na jednolitą masę.
  5. Gdy mamy już ładną kulkę obwijamy w folię i na godzinę do lodówki.
  6. Potem wyjmujemy i wałkujemy na grubość około 0,5 cm

Masę mieliśmy gotową krówkową ( kajmak), wiórki kokosowe i inne słodkości. Czyli można dekorować :)










I jak? Mogą być?

Smacznego!


Spodobają Ci się również:

6 opinii

  1. Nie cierpię mazurków, ale te Wasze prezentują się całkiem smakowicie:)
    A jakiego masz świetnego pomocnika w kuchni!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. A u nas zawsze kupne mazurki, może się skuszę i wam przepis podkradnę, bo wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak to Adasiowi fajno idzie :):) zdolna bestia z niego :):)
    ja sama chyba tak nie umiem jak Adaś heh :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne!

    Też nie robiłam mazurków całe lata. ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas. Napisz co sądzisz o tym poście?
Pomóż w rozwoju bloga :)

>