Tłusty Czwartek czyli tradycja pączkowa

Napisała - czwartek, lutego 07, 2013

Odkąd jesteśmy małżeństwem co roku robię pączki na Tłusty Czwartek. Dziś też zrobiłam pączule. Wyszło mi 41, a w tym tylko 1 nie ma białej obrączki!! Chwalę się haha! A przepis jest taki jak zawsze, ale powtórzę bo ciut się różni.


pączki
Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży świeżych
  • 6 łyżek cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 cukry waniliowe
  • 75 g margaryny ( rozpuszczamy i studzimy)
  • 8 jaj
  • olej do smażenia
  • kieliszek octu ( do oleju wlewamy gdy olej jest zimny!!!)

Robimy rozczyn:

Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy 1-2 łyżki cukieru mieszamy.
Dodajemy mąkę i ciepłe mleko mieszamy aby wszystko się połączyło. Mogą być grudki.
Odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło.

Ciasto
  • Jaja ubijamy z resztą cukru białego oraz z cukrem waniliowym  na puszystą masę.
  • Mąkę wsypujemy do miski ( miałam tortową)
  • Dodajemy jaja, rozczyn i resztę mleka.
  • Ubijamy wszystko mikserem z łapkami do drożdżowego ( ta zawijane takie) lub ręcznie
  • Gdy masa będzie jednolita dodajemy margarynę. 
  • Ubijamy dopóki masa nie będzie jednolita.
  • Odstawiamy do wyrośnięcia



Tak mi pięknie rosło że po 40 minutach wyrosło że wyjęłam i po ubijałam na stole, włożyłam do miski i po 30 minutach miałam pełniutką miskę.

Część ciasta rozwałkowałam na 2 cm grubości i wycinałam krążki szklanka. Na ręczniku sobie podrosły i lekko je rozpłaszczyłam, włożyłam dżem i rosły dalej. A drugą część standardowo urywałam kawałki ciasta - kulka rozgnieciona, dżem i zawijanie.

Polecam wycinać krążki! Wyjdzie więcej pączków! 
Następne będą robić właśnie tak. Wyszły mega pulchne, miękkie, wielkie i przepyszne!!

Spodobają Ci się również:

10 opinii

  1. wszędzie dziś roi się od pączków:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam, ale jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. mniaaaaaammm:) daj adres już do was jadę na jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. My zrobiliśmy, ale takie maleńkie. Zawsze można ich wtedy zjeść więcej i łatwiej o rekord. :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robiłam, ale tylko taki małe, udawane, z serka. Ale zjadanie dżemu to sroga kara!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają rewelacyjnie!!!!! Sama chętnie bym zrobiła, ale młody ani jajek ani mleka nie może więc samej sobie wolę kupić jednego lub dwa, mimo, że to nie samo co takie swoje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas. Napisz co sądzisz o tym poście?
Pomóż w rozwoju bloga :)