Racuchy z jabłkami

Napisała - piątek, stycznia 25, 2013

Dziś na obiadek była zupa mleczna z ryżem i do tego racuchy z jabłkami. Dawno już ich nie robiłam, więc smakowały super :) Przepis prosty, szybkie i sycące.




Przepis
  • 0,5 kg mąki
  • 1/4 szklanki oleju ( do ciasta)
  • 3 jaja
  • łyżka cukru
  • mleko
  • woda
  • 3 jabłka średnie
Wszystko razem miksujemy ( oprócz jabłek). Mlekiem ustalamy konsystencję. Musi być bardzo gęsta, gdyż jabłka ją trochę rozluźnią. Jabłka kroimy na drobną kostkę i dorzucamy do ciasta. Mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy ciasto, lekko ugniatając. Smażymy na ciemnozłoty kolor, by w środku nie były surowe. Można posypać cukrem pudrem, cukrem albo zjeść same ;)





Pamiętacie takie z dzieciństwa? A może robicie je z dzieciakami :)

Spodobają Ci się również:

9 opinii

  1. za zupą mleczną to ja nie przepadam, ale racuchy...mmmm palce lizać :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robiłam niedawno racuchy, przepadam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie cierpię zupy mlecznej. Ale racuchy owszem :D

    OdpowiedzUsuń
  4. My robimy, tylko u nas nie nazywają się one racuchy a placuszki z jabłkami ;) U nas racuchy to muszą drożdże mieć w składzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. no smacznie tylko jeść sobie ja raczej wszystko lubię.
    Witam raniutko
    i pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  6. pycha! chyba dziś zrobię na podwieczorek racuchy! dawno nie jadłam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas. Napisz co sądzisz o tym poście?
Pomóż w rozwoju bloga :)