Bułeczki z powidłami

Napisała - piątek, stycznia 18, 2013

Kolejny przepis z Kuchni Szeroko Otwartej ;) Miały to być świnki, ale Młody Kucharz wrzasnął stanowczo NIE!! Tak więc powstały bułeczki z powidełkami. Zdjęcie ich było pokazane już TU, a teraz przepis.





Składniki:

  • 500 g mąki
  • 35 g drożdży
  • 2/3 szklanki mleka (szklanka 250 ml)
  • 70 g cukru
  • 2 jaja
  • 70 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)
  • Nadzienie: powidła, marmolada różana, budyń, czekolada
  • Pisaki do dekoracji lub lukier
Wykonanie


Mąkę przesiać. 

Z 4 łyżek mąki, łyżeczki cukru, drożdży i mleka przygotować zaczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Zostawić go pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. 




Do podrośniętego zaczynu dodać mąkę, ubite z cukrem i solą jaja. Wszystko dokładnie wymieszać. Roztopione i letnie masło wlać do reszty składników. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić do podrośnięcia na około 45 minut.


 Podrośnięte ciasto odgazować na stolnicy kilkukrotnie je ugniatając. Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką koła na buzie, a kieliszkiem kółka na ryjki. Uszka zrobić z małych porcji ciasta.

 Jedno kółko smarować roztrzepanym białkiem, nałożyć łyżeczkę nadzienia, zlepić drugim kółkiem. Białkiem posmarować ryjek i uszki. W ryjku zrobić dwie dziurki.

 Świnki smarować rozkłóconym żółtkiem z dodatkiem mleka. Piec w 180-190 stopniach przez około 15-20 minut. Po upieczeniu ostudzić i ozdobić świnki za pomocą pisaków do dekoracji lub lukru.

**********

A Nasza wersja to duże kółka a w środku powidła :) A świnki wyglądają bajecznie!

Zrobiliśmy jeszcze z tego ciasto okrągłe bułeczki, pychota!!



Spodobają Ci się również:

14 opinii

  1. a ja własnie zjadłam śniadanie i na nowo głodna się teraz zrobiłam ....mniaaaaaam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis napewno spróbuję z moimi dziewczynami. Wygląda niesamowicie pysznie. Pozdrawiam:-)agakru1

    OdpowiedzUsuń
  3. My dziś co prawda mamy racuchy :) Ale jutro też jest dzień. Dziękuję za pomysł na śniadanko :)
    Lonka

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale bym zjadła takie, uwielbiam powidła ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O kurde, ale pyszności u Was:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Przestanę Cię odwiedzać, bo całe moje ćwiczenia i dieta pójdą na marne ! :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Z chęcią wypróbuję przepis ; P

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam:)
    Moze i my wyprobujemy:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności...pamiętam jak robiła mi je babcia :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wyglądają!! Przepis się przyda na pewno jeśli tylko znajdę więcej czasu:))
    Fajnie tu u Ciebie tak inaczej teraz:) Tylko czasem stronka mi się wiesza jak zaglądam tutaj i nie wiem dlaczego??

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas. Napisz co sądzisz o tym poście?
Pomóż w rozwoju bloga :)

>