Rosyjskie rachuchy, czyli robimy bliny

Napisała - piątek, września 28, 2012


bliny



Dziś piątek więc czas na kulinarny wpis :) Tym razem to placuszki będą. A dokładniej bliny. Racuchy na śmietanie. Przepis pochodzi stąd, a oto jak się je robi.

  • 2 szklanki śmietany
  • 0,5 kg maki
  • sol
  • cukier
  • 4 jajka
  • olej do smażenia
  • Śmietanę i żółtka ubijamy.
  • Białka ubijamy na sztywna pianę
  • Do śmietany dodajemy cukier ( w przepisie nie jest podane ile cukru, więc wsypałam na oko, ok 1/4 szklanki), szczytne soli oraz mąkę.
  • Wszystko dobrze mieszamy i na końcu dodajemy pianę.
  • Delikatnie wszystko łączymy.
  • Na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką ciasto i smażymy na wolnym ogniu na jasnobrązowy kolor.
  • (Uważajcie by surowe nie były w środku)
  • My jedliśmy z cukrem pudrem.


Śmietany nie było czuć wcale. Chyba trochę za mało jej miałam bo ciasto była bardzo geste.


Ale smakowało super!!!  Smacznego!!

Spodobają Ci się również:

6 opinii

  1. Odpowiedzi
    1. szybkie i jakie dobre ;) a jak mniej cukru sie da to na kwasno moga byc ;)

      Usuń
  2. Mmmmm pycha, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. hejo :) wiesz ja do ciebie rano powinnam zaglądać hihi no bo na noc mi takich smaków narobisz i jak ja teraz zasnę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale wiesz, jutro z rana po smietane i na sniadanie chlopakom zaserwujesz ;)

      Usuń
  4. Kocham bliny :))) Teraz będę caly dzień o nich myślala ;D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas. Napisz co sądzisz o tym poście?
Pomóż w rozwoju bloga :)