Ogórki kiszone po Adasiowemu

Napisała - niedziela, sierpnia 26, 2012

Sezon ogórkowy się zaczyna, więc warto zadbać o to by w zimę mieć pysznego, swojskiego kiszonego ogórka do obiadu. A jakby zaprosić dziecko do kuchni?


Do kiszenia ogórków potrzebujemy:

- ogórki ( najlepsze są takie proste i nie za grube)
- koper
- czosnek
- sól
- woda
- butelki/słoiki/garnek- ew. chrzan, liście wiśni
A teraz jak się to robi czy dziecko kisi ogóraski
Do przygotowanej butelki, słoika wrzucamy/okładamy ogórki. Dodajemy koper.


Wrzucamy czosnek ( na 5 litrowa butelkę dodaje 4 duże ząbki, na 1 litrowy słoik 1 ząbek)




Czas zalać je zimna woda z sola. Na każdy litr wody wsypujemy 1,5 łyżki stołowej soli.



Zakręcamy i gotowe :)

A co daje to dziecku?
- Poczucie ze jest już takie duże :)
- Uczy obowiązkowości,
- Rozwija sprawność ręka- oko,
- Wspomaga myślenie,
- Uczy przygotowywania przetworów, posiłków

Po ok 4-5 dniach stania w kuchni, są małosolne i smakują wybornie ;)

Spodobają Ci się również:

3 opinii

  1. a no ogórki już się kończą ja chyba już ostatnie złożyłam ciekawo czy urosna jeszcze ale i tak sporo złożyłam zważywszy że nie mam swej działki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Też kiedyś robiłam w 5l butli ogórasy. Pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham ogurki kiszone, fajnie ze maly sie cieszy robieniem ogurkow^^ moj synus jeszcze za maly na takie rzeczy.
    Zycze wam smacznego:D pozdrowienia blogowa mamuska

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas. Napisz co sądzisz o tym poście?
Pomóż w rozwoju bloga :)